Aankleding moorddiner:
Moordspel Café de Nacht speelt zich af in de Amsterdamse Jordaan. Waar de buurtbewoners rap van tong zijn. Evenaar de sfeer van een Amsterdamse kroeg met de volgende tips.
- Maak meerdere kleine tafeltjes waar spelers aan kunnen zitten of staan
- Leg over de tafels Perzische tapijtes, bijvoorbeeld van kringloopwinkel
- Bierfilters van een willekeurig biermerk
- Schaaltjes met nootjes en pinda’s
- Zet op iedere tafel terraskaarsen,
- Maak voor iedere tafel een menukaart.
Maak een gastenlijst en verwelkom je gasten ‘als rondje van de zaak’. Als kroegbaas luidt je de bel en introduceer je iedere speler bij binnenkomst. Stel spelers voor en geef ze hun eigen naamkaart.
Laat spelers plaats nemen aan het moorddiner. Verwijs ze naar een van de kroegtafels de hand van de naamkaartjes op de tafel.
Voorgerecht: “Hartigwoordje”
Lekker traditioneel borrelplankje om de tongen los te maken. Ingrediënten voor ‘’Hartigwoordje’’ is afhankelijk van het aantal spelers.
Ingrediënten:
- Prikkers
- Gouda 48+ kaas
- Stemgember
- Drentse droge worst
- Zilveruitjes
- Rookvlees
- Eieren
- Boterhamsworst
- Zoetzure augurk
- Leverworst
Bereidingswijze:
Snij de kaas is blokjes van ongeveer 2 cm en de stemgember in 4 delen. Prik de stemgember met een Hollands vlaggetje op de kaas en leg deze in een rijtje op een schaal.
Snij de Drentse droge worst in gelijke stukjes. Neem zoveel zilveruitjes als dat je plakjes worst hebt. Prik met een prikker door een zilveruitje en worst. Leg de droge wordt met zilverui op dezelfde schaal als de kaas.
Kook 4 eiren 8 minuten in kokend water. Laat de eieren na 8 minuten schrikken in koud water. Pel de eieren en snijd deze in 8 partjes. Rol een partje ei in rookvlees en leeg deze op de schaal.
Snij de augurk over het langste deel in 4 partjes. Rol een partjes augurk in een plakje boterhamworst. Leg de augurk met boterhamworst op schaal, doe dit zo dat de rand van de boterhamworst onder ligt.
Tot slot voor het ‘Hartigwoordje’ de leverworst. Snij deze in plakjes van ongeveer 1 cm en vul deze aan met de rest van hapjes.
Hoofdgerecht: “De 10 geboden”
Dit recept is ter voorbereiding op het moorddiner eenvoudig en snel te maken. De mini hamburgers zijn voor ongeveer 8 personen. Je kunt de verhoudingen aanpassen naar het aantal spelers.
Ingrediënten:
- 8 Mini broodjes (met sesamzaadjes)
- 250 gr rundergehakt
- 1 Eetlepel paneermeel
- 1 Theelepel mosterd
- 1 Eetlepel ketchup
- 1/2 Theelepel gehaktkruiden
- Klontje boter
- Handje rucola of veld sla
- 4 Cherrytomaatjes
- 2 Plakjes cheddar kaas
Bereidingswijze:
Start met het voor verwarmen van de oven op 180 graden. Meng het gehakt, de mosterd, ketchup, paneermeel en gehakt kruiden in een kom. Maak van de massa 8 kleine evengrote bolletjes. Druk de bolletjes plat met de achterkant van een lepel. Zorg dat de bolletjes de grootte hebben van de minibroodjes.
Smelt boter in een koekenpan en bak de hamburgertjes in 1 minuut per kant. Laat de hamburgertjes uitlekken op keukenpapier. Leg de hamburgertjes vervolgens op een bakplaat. Snijd de cheddar kaas in 4 stukken en leg op de hamburgertjes. Laat het geheel 5 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is.
Snijd ondertussen de broodjes door midden. Beleg de onderzijde met wat sla. Leg op ieder broodje een mini hamburgertjes met kaas. Snijd de cherrytomaatjes in plakjes en verdeel over de hamburgertjes. Dek af met de bovenzijde van de broodjes en steek er een prikker in. Serveer eventueel met wat mayonaise of ketchup.
Nagerecht: “Houd je waffel”
Een eenvoudig en snel te maken nagerecht. Gepoederde wafels met (biologische) roomijs met slagroom en roodfruit. Houd je waffel is een gericht voor 4 personen. Verhouding van aantal spelers kunt u de ingrediënten aanpassen.
Ingrediënten:
- 4 Suikerflash wafels (pak a 6 stuks)
1/2 Liter roomijs (stracciatella, bak a 1 liter) - Pakje ingevroren roodfruit
- Slagroom
Bereidingswijze:
Verwarm het roodfruit langzaam in een steelpannetje. Doe dit tot dat het roodfruit warm en zacht is. Rooster de wafels in een broodrooster of in magnetron va. 1 minuut op 700 Watt.
Klop de slagroom tot een luchtig mousse, voeg eventueel wat suiker na smaak toe. Schraap met een warme lepel plakjes roomijs uit de bak. Doe dit zodat er een mooi bolletje ontstaat. Leg 2 bolletje roomijs op de warme waffel en garneer met roodfruit en toefje slagroom.