Aankleding moorddiner
Ga je thuis een moorddiner organiseren met moordspel Het Kerstdiner? Dan hebben wij de volgende tips:
- Stuur spelers een leuke uitnodiging via een briefkaart, zie button “Uitnodigingen”
- Het moorddiner maak je extra feestelijk met een mooi versierde eettafel.
- Zwart tafellaken met zilverbestek
- Rood lint als accent langs tafelrand
- Kerststuk met kaarsjes, niet te hoog zodat spelers elkaar nog kunnen zien.
- Kerstverlichting kan je op de tafel leggen met wat kunst sneeuw, dat maakt het extra feestelijk.
Print de menukaart en zet deze bij de borden. Gebruik de naamlabels, welke je ontvangt na aankoop van het moordspel, voor de tafelschikking. Bij een goede tafelschikking wissel je introvert en extrovert persoonlijkheden met elkaar af.
Voorgerecht: “De rode draad”
Het moorddiner starten je met een volle romige tomatensoep. Deze tomatensoep is voor ongeveer 4 personen. Naar verhouding van het aantal gasten kan je de ingrediënten aanpassen.
Ingrediënten:
- 1 Ui
- 8 Tomaten
- Zout en peper
- 2 Eetlepels olijfolie
- 12 Teentjes knoflook
- 3 Eetlepels peterselie
- 1 Pakje Groentebouillon
- 125 Gram Creme fraiche
- 2 Blikjes gepelde tomaten
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de tomaten, ui, knoflook en tijm in een ovenschaal en sprenkel de olijfolie erover. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Rooster het geheel in 30 minuten tot het zacht is en licht aangebrand is.
- Maak ondertussen een 1 liter groentebouillon klaar. Door 1 liter water aan de kook te brengen en de groentebouillon toe te voegen.
- Verwijder na 30 minuten de ui en knoflook uit de ovenschaal en voeg een halve liter groentebouillon toe aan de tomaten.
- Zet de ovenschaal voor 10 minuten terug in de oven. Maak van de teentjes knoflook een pasta met de keukenmachine.
- Haal de ovenschaal uit de oven. Verwijder de takjes tijm. Doe de inhoud in de keukenmachine en pureer het geheel tot een gladde massa.
- Druk de gladde massa door een zeef in een pan.
- Voeg de resterende halve liter bouillon toe en 125 gram creme fraiche.
- Warm de soep op en voeg zout en peper naar smaak toe. Tot slot voeg je de gehakte peterselie toe.
Hoofdgerecht: “Ik snap er geen biet van”
Na het idee van de beef wellington is hier de biet wellington. Een gezond en vegetarisch gerecht waarbij je het vlees zeker niet zult missen. Dit recept is voor ongeveer 4 personen. Naar wens kan je de verhouding aanpassen.
Ingrediënten:
- Peper en zout
- 1 Middelgroot ei
- 2 Tenen knoflook
- 200 gram sjalotten
- 2 Eetlepels (olijf) olie
- 2 Eetlepels Balsamicoazijn
- 270 Gram rollen bladerdeeg
- 4 Even grote rauwe rode bieten
- 400 gram kastanjechampignons
- 200 Gram zuivelspread bieslook
- 3 Eetlepels gedroogde paddestoelen
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de bieten, bestrooi met snufje zout en verpak ze apart in aluminiumfolie. Pof de bieten ongeveer 60 minuten in de oven.
- Nu de bieten in de oven staan kan je alvast de sjalotten, knoflook en champignons in de keukenmachine fijn maken.
- Verhit de olie in een pan en bak het mengsel uit de keukenmachine en de gedroogde paddenstoelen 8 min. op middelhoog vuur. Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout. Bak nog 2 minuten.
- Snijd het bladerdeeg bij ongeveer 25 bij 30 cm. Halveer in de lengte, zorg dat 1 plak 2 cm breder is. Leg de smalle plak op een met bakpapier beklede bakplaat. Rol de tweede plak uit tot ongeveer 15 x 30 cm.
- Meng de zuivelspread met het champignonmengsel. Verdeel ¼ over het midden van de plak, laat 2 cm aan de rand vrij. Verdeel de biet en de rest van het champignonmengsel erover.
- Leg de tweede deegplak erop en druk de randen aan met een vork. Snijd sterren van de rest van het deeg en plak ze erop. Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de biet Wellington in 20 minuten goudbruin.
Nagerecht: “ Het ijs breken”
Het ijs breken is nog nooit zo makkelijk geweest met deze heerlijke ijstaart. Let wel, begin tijdig met de voorbereiding. De ijstaart moet minimaal 5 uur in de vriezer. Het recept is voor ongeveer voor 8 personen.
Ingrediënten:
- 250 Gram meringue schuimpjes
- 2 Eetlepels suiker
- 500 ml slagroom
- 2 Zakjes klopklop (instant slagroom)
- 30 Gram nougatine nootjes
- 1 theelepels oploskoffie (optioneel)
- 200 Gram stroopwafels
- 25 Gram boter
- 50 Gram melk chocolade
Bereidingswijze:
- Hak de stroopwafels in grove stukken.
- Smelt de boter en schep deze door de stukjes stroopwafels.
- Verdeel de massa over de bodem van de springvorm (20-22 cm) en druk aan met de bolle kant van de lepel.
- Klop de slagroom met de klopklop en suiker net niet stijf
- Verbrokkel de schuimpjes en meng samen met de nougatine nootjes en oploskoffie door de slagroom.
- Giet het mengsel over de stroopwafel-bodem en strijk de bovenkant glad.
- Rasp de chocolade en verdeel deze over de bovenkant van de taart.
- Zet de taart minimaal 5 uur in de vriezer.
- Haal de ijstaart een paar minuten voor het serveren uit de vriezer